Imbros-ravinen

Det er mange ting man kan gjøre når man er på Kreta. En av disse er å gå tur i en av de mange ravinene. Den mest kjente er nok Samaria-ravinen med sine 18 km, men med et turfølge med alder fra 10 år og oppover og temperaturer litt over det en nordlending er vant med valgte vi i stedet den litt mer barnevennlige Imbros-ravinen. Dette er en ravine på 8 km som starter i landsbyen Imbros og ender opp i Komitades nede ved sørkysten. Man kan selvfølgelig bli med på turen gjennom et byrå som ordner bussreise til og fra, men det er ingen problemer å gjennomføre den på egenhånd dersom man disponerer bil (eller bruker rutebuss). Før man starter kan man enten velge å kjøre bilen til Komitades og ta drosje tilbake til Imbros (20 €) eller la bilen stå på toppen og enten bestille drosje som venter i bunnen 3 timer seinere eller bare satse på å finne seg skyss tilbake.


Vi valgte det første siden vi planla å kjøre en annen rute tilbake igjen. Når vi kom gjennom ravina viste det seg at det sto flere pickup-er klar til å ta kunder med tilbake til Imbros på lasteplanet - noe som kunne blitt en svært luftig tur oppigjennom svingene! Det er opptil flere fine tavernaer i Imbros, slik at det fint går an å ta frokosten her før man starter turen.

I forhold til Samaria er Imbros rolig og lite trafikkert, men starten er godt merket. Inngangen til selve ravina koster 2€ per pers og dekker bl.a. søppeltømming.


Billettbua kommer først etter en 500 meter, men den kommer. Løypa er ikke spesielt bratt (500 meter høydeforskjell), men det er mye småstein og grus som skal forseres så lette fjellsko er å anbefale, selv om det går helt fint med joggesko. Vi var heldige med turværet og startet med litt overskyet vær, men det blei varmt nok etterhvert. Masse vann og gjerne matpakke hører med. (Hvordan går det forresten an å rote bort halvannen liter vann i en liten tursekk?) Midtveis ligger ei bu der det sikkert sitter folk og selger noe i høysesongen. Utedo var det også. Ta med papir og våtservietter...


3 km vest fra Komitades ligger Hora Sfakion der ferga kommer inn med de som gikk Samariaravinen. Kjører man ei mil mot øst i stedet kommer man til Frangokastelo der det er nydelig badestrand. Kjører man enda lenger mot øst viser veikartet at man havner på en "scenic road". Ikke noe for sjåfører med høydeskrekk!

For oss som er vant til å gå i fjellet med god utsikt var det spesielt å gå nede i en smal dalbunn med høye, bratte fjellsider der buskene vokste vinkelrett ut av slette fjellet. En flott tur som anbefales! Vi brukte drøye 3 timer, men da tok vi det også veldig med ro.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Åsfjellet

Vardentoppen